Dana Pirzola Nasıl Hazırlanır Nasıl Pişirilir?

Dana Pirzola Nasıl Hazırlanır Nasıl Pişirilir?

Dana Pirzola Nasıl Hazırlanır Nasıl Pişirilir?

Dana pirzola dananın sırt kısmından elde edilen etin kesiliş şekline göre isimlendirilmesidir. Yaklaşık 5 santimetrelik bir kemik ile antrikot kısmının birlikte dilimlenmesi ile dana pirzola hazırlanır. Bir adet dana pirzola ortalama 400 ile 500 gram ağırlığında olur.Yapı itibari ile dana pirzola dananın en yumuşak etidir. Pişirilmesinin kolaylığı sebebi ile farklı yöntemler ile başarılı pişirme yöntemleri kullanılmaktadır. Dana pirzola mangalda, ızgarada, tavada ve fırında pişirilebilmektedir. Dana pirzola et severler tarafından en çok tercih edilen ve sevilen et türüdür. Kaliteli bir dana pirzolanın üst yüzeyinde yağlardan oluşan damarlar mermer gibi bir görüntü oluşturur. Yağ oranı yüksek olan dana pirzola daha lezzetli olur.

Bu yazımızda dana pirzola nasıl hazırlanır sorusuna ve dana pirzola nasıl pişirilir sorusuna cevap vereceğiz. Satın aldığımız ya da kendi hazırladığımız  dana pirzolanın kemik kısmını temizleyerek başlamalıyız. Kemik  üzerinde zar et ve sinir gibi maddeleri temizlemek pişirim sırasında bun kısımların yanmasını engeller. Bu şekilde istenmeyen görüntü ve yanık kokusundan kurtulmuş oluruz. Daha sonra etimizi isteğe göre marine edip dinlendirerek pişirme işlemi için hazırlamalıyız. Marine işlemi bir çok farklı şekilde yapılabilir. Zeytinyağı ile harmanladığımız etimizi biraz tuz ve isteğe bağlı baharatlar (kekik, karabiber, biberiye, kişniş vb…) ile buz dolabında 10-12 saat bekletmeliyiz. Buzdolabında dinlendirme işleminden sonra soslama işlemide yapılan teknikler arasındadır. Zeytinyağı ve baharatları pişirmeden hemen önce pirzolanın iki yüzüne sürerek iyice yedirebiliriz. Tuz konusunda doğal tuzlar kullanılmalıdır.  Zeytin yağı ve bu bekletme işlemi etimizin pişirim için hazırlanmasında büyük rol oynar. Etimiz yumuşayarak kolay ve kaliteli pişirilebilir hale gelir. Buz dolabından çıkardığımız etleri kısa bir süre oda sıcaklığında  bekletmeliyiz. Dana pirzola nasıl pişirilir sorusunun cevabına gelelim. Artık etimiz pişirme işlemi için hazır olduğuna göre pişirme aracımızı seçme vaktimiz geldi demektir. Pişirme konusunda ilk püf noktamız mühürleme işlemidir. Mühürleme pirzola etinin yumuşak ve sulu pişmesi için hayati önem arz eden ilk adımımız olacaktır. Mühürleme sayesinde pirzolanın içindeki suyu hapseder ve yumuşacık sulu ve lezzetli bir et hazırlayabiliriz. Mühürleme işlemi nasıl yapılır? Tavamızı yüksek ateşte iyice ısıttıktan sonra pirzolayı tavaya direk sereriz. Tavadan gelen ses ve çıkan hafif duman gerekli sıcaklığa ulaştığımızı gösterir. Birer dakika süre ile çevirerek mühürleme işlemi yapmak uygundur. Pirzolamızı çevirirken bıçak ve çatal gibi aletler kullanmak etin suyunu kaybetmesine ve sertleşmesine sebep olacağından önerilmez. Bunun yerine maşa yoksa spatula ve benzeri aletler kullanılabilir. Tereyağı kullanarak etin lezzetini daha da artırabiliriz. Etin mühürlenen yüzüne bir kaşık yardımı ile kaynamakta olan yağı gezdirerek mühürleme işlemini tamamlarız. Eğer tavada pişirmeye karar verdiysek kısa aralıklar ile çevirdiğimiz pirzolamızı ne kadar pişmiş sevdiğimize göre tavada tutarız. Standart 500 gram pirzola için doğru marine ile hazırlanması durumunda 5-6 dakikalık pişirme süresi ile orta pişmiş dana pirzola hazırlamış olursunuz. Daha  kısa süreler ile pişmiş pirzola az pişmiş dana pirzola olarak isimlendirilir. Daha uzun süre pişirilen pirzola çok pişmiş dana pirzola olarak isimlendirilir. Pirzolamızı uzun süre pişirmek sertleşmesine ve kalitesini yitirmesine sebep olacağı için önerilmez.

Bir diğer pişirme yöntemi olarak fırında dana pirzola nasıl pişirilir sorusunu seçtik. Fırında pişirilen dana pirzola içinde aynı marine ve dinlendirme işlemleri yapılır. Bu yöntem içinde mühürleme yapmak hayati önem taşır. Mühürlediğimiz dana pirzolayı fırına vermeden önce fırınımızı 200 santigrat derece sıcaklığa ayarlarız. Önceden ısınmış fırına sürdüğümüz pirzolamız 15 ile 20 dakika süre ile pişirilir. Fırında pişirilen etin yanına isteğe bağlı olarak biber domates mantar gibi eklemeler yapılarak farklı lezzetler elde edilebilir. Afiyet olsun…

Etiketler: Dana Pirzola, akbulut, akabulut et, akbulut et dana eti, dana pirzola
Aralık 15, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı